Јубилеј Математичког листа

  

Ове године је јубиларна 50. годишњица издавања Математичког листа за ученике основних школа.

Први примерак „Математичког листа“ за ученике основне школе (I – 1) изашао је из штампе 5. априла 1967. године као експериментално издање. Други, такође експериментални број (I – 2) број је издат 5. маја 1967. године, али су због великог интересовања школа, ученика и наставника оба броја касније доштампана и издата као као једна свеска која је садржала оба експериментална броја. Главни уредник листа била је проф. др Милица Илић Дајовић, а одговорни уредник професор Богољуб Маринковић. Лист је у том  почетном периоду свог развоја од 1967. године, па све до школске 1973/74. године излазио пет пута годишње. Од школске 1974/75. године до школске 2009/10. лист је излазио шест пута годишње, да би се од школске 2010/11. године вратио на првобитну концепцију и сада се приређује пет бројева листа у једној школској години. У школској 2015/16. изласком броја (L – 5) навршило се тачно 50 година излажења „Математичког листа“ за ученике основних школа чије садржаје су као главни и одговорни уредник обликовали проф. др Ратко Тошић и Вера Јоцковић.

У оквиру програма обележавања јубилеја Друштво математичара Србије је покренуло екипно квиз такмичење за ученике основних школа.

Свако квиз такмичење, без обзира на ком нивоу се организује има сценарио:

Кратко представљање „Математичког листа“ (историја, значај, садржаји ...);

Квиз такмичење ученика млађих разреда;

Квиз такмичење ученика старијих разреда.

 

На такмичење учествују екипе ученика млађих разреда и посебно екипе ученика старијих разреда ученика основних школа. Једну екипу ученика млађих или старијих разреда чини по један ученик сваког разреда. Екипу млађих чине ученици од првог до четвртог, а екипу старијих ученици од петог до осмог разреда.

У општини Лесковац, следеће школе су организовале школско такмичење и пласирале се на општинско такмичење:

1. ОШ Трајко Стаменковић, Лесковац
2. ОШ Вожд Карађорђе, Лесковац      
3. ОШ Коста Стаменковић, Лесковац
4. ОШ Вук Караџић Лесковац
5. ОШ Бранко Радичевић, Брестовац
6. ОШ Милутун Сиљковић, Винарце

 

Екипа из школе Коста Стаменковић је одустала због наградне екскурзије коју су добили ученици због високо постигнутих резултата прошле године. Тако да је на општинско такмичење, које је одржано у ТШ Раде Металац учествовало пет екипа старијих разреда ученика основних школа. Само две школе су организовале такмичење за ученике млађих разреда, то су ОШ Трајко Стаменковић и ОШ Бранко Радичевић, Брестовац. Пре такмичења екипа Ана Станковић представила значај Математичког листа. Водитељка такмичења Јелена Пешић Ивановић је такмичење припремила преко веб апликације Kahoot!

Задаци са такмичења :
 
 

Победничке екипе и за ученике млађих и старијих разреда су из ОШ Трајко Стаменковић.

Уколико нема пријављених екипа из других општина, ово ће уједно бити и победници окружног такмичења, а ове екипе ће учествовати на субрегионалном такмичењу. Иза тога следе регионална и на крају републичко квиз такмичење.

Ученици нашег округа се на субрегионалном такмичењу (1/4) такмиче са ученицима Топличког и Пчињског округа. Из сваког округа иде по једна екипа млађих и једна екипа старијих. Победник иде даље на Регионално такмичење, тј. полуфинале са победничком екипом из Зјечарског и Борског округа и екипом Нишавског и Пиротског округа. Победник полуфинала иде на финале Државно такмичење које организује ДМС у Београду.

Литература коју  учесници квиза користе је:

- Математички лист;

- Задаци са такмичења „Кенгур без граница“.

Награде

Дипломе за све победнике квиза од школског до републичког нивоа

Захвалнице школама, које су организовале школске квизове

Беџеви за учеснике квиза од окружног нивоа, па на даље

Мајце за учеснике квиза на субрегионалном и регионалном нивоу

Медаље за победнике квиза на државном нивоу

Награде за школе - победнике квиза (2 лаптопа)

Награде за чланове победничких екипа (8 таблета)

 

Симболичне награде за друг и треће пласиране школе и чланове екипа.

 

Актуелно

Линкови